Hírlevél cikkek

Immunrendszerünk védelme és a jóga - 2010 februári hírlevél - Annarózsa
 
Az év eme szakaszában már sóvárogva várjuk az új tavaszt, a frissességet, a természet és önmagunk kivirulását is. Ilyenkor nyitottabbak lehetünk az új élmények befogadására...ismerkedjünk meg most a jógával közelebbről!
A jógázás kellemesen átmozgató, nyújtó, relaxáló hatásairól már bizonyára sokunknak van szép élménye. De vajon tudjuk-e, hogy ezek a többezer éves rendszerbe foglalt testi és mentális gyakorlatok milyen átfogó hatással bírnak?
A jóga nemcsak mozgásforma, bár a jógaórák igényes felépítettségében megtalálhatóak a test erősítését és hajlékonyságát fokozó gyakorlatok, amelyek izmainknak, ízületeinknek és koncentrációs képességünknek is jót tesznek. A testtartás korrekciói, a gerinccsavarások, az egyenletes, ellazult állapot emésztésünket is kedvezően befolyásolják, serkentik a vérkeringést, kiválasztást, méregtelenítési folyamatainkat, a gyakorlatsorok nem megerőltetően mozgatják át egész testünket, a mélyrelaxáció (jóga nidra)  pedig felér akár több órás alvással is. De ami az immunrendszert illeti - ebből a szempontból kiemelném a jóga stresszoldó és kiegyensúlyozó, energetikailag feltöltő szerepét, amit leginkább most a légzőgyakorlatokra, a pránájámákra fókuszálva szeretnék bemutatni.
 
Már csak az az egyszerű és majdnem bárhol kivitelezhető tevékenység, hogy friss levegőn ellazultan, lassan és mélyen, folyékonyan lélegzünk, elképesztően nyugtató lehet. És ez nem is csoda, mert a jóga tanítása szerint a prána, azaz az életerő egyik fontos befogadási formája a levegő, a légzés (még az ételek, valamint a csakráinkon keresztül beáramló energiák révén jutunk ehhez az elevenítő erőhöz ). Mindhárom fő forrást befolyásolhatjuk, ha figyelünk rájuk. A légzésünket optimalizálhatjuk, az ételeinket megválogathatjuk, és energetikai rendszerünket is áramlóbbá tehetjük már csak azáltal is, hogy milyen gondolatokat forgatunk a fejünkben.
A légzésünk természetes folyamat, automatikus, és sajnos legtöbbször felületes. Pedig ha mélyebbre nézünk, ez a minden pillanatban megtörténő folyamat gyönyörű és szimbolikus, és testi-lelki csodálatos 'apparátusunk' együttműködése. Ahogy lélegzünk, energiapályáinkon áramlik az élet, ebből fakadóan a mozgás, a gondolatok. Étertestünkben finom energiapályák, nádik sokaságán pezseg és lüktet az energia. Ezek közül három legfontosabb a Pingala, Ida és a Szusumna nádi. Észlelhetjük légzésünkön keresztül a finom egyensúlyt, az elengedés-befogadás ősi ritmusát, a természettel való együttrezgést, az örök ciklikus köröket. A két első nádi megszemélyesíti a Nap-Hold, Shiva-Shakti, Férfi-Nő aspektust...az örök Jint és Jangot. Ezek tökéletes harmóniáját sokféleképpen elérhetjük, számos relaxáló, meditációs folyamattal, de most egy nagyon egyszerű légzőgyakorlattal szeretném, ha megpróbálkoznánk. Figyeljünk magunkra, erre a folyamatra, a testérzetekre, tudatosítsuk magunkban a gyarkorlat közben, hogy milyen változások zajlanak bennünk - egyszerre résztvevőként, aktívan, és megfigyelőként, passzívan is jelenlehetünk, a két aspektus így is összefonódik.
  
NADHI SODANA PRANAYAMA - váltott orrlyukas légzés:
Laza, kényelmes ülésben helyezkedjünk el. Néhány percig összpontosítsunk a normál légzésünkre. Majd tegyük a jobb kezünk mutató és középső ujját a szemöldökközpontra, és hüvelykujjunkkal, oldalsó nyomással zárjuk el a jobb orrjáratot. Most az Ida nádit aktivizáljuk. Lélegezzünk mély hasi légzéssel 20x, csak a bal orrjáraton keresztül és figyelmünket tartsuk a légzés folyamatán. Majd engedjük le kezünket és figyeljük a testérzeteket néhány normál légzés erejéig. Majd ugyanebben a kéztartásban ( pranajama mudra ) zárjuk el a bal orrlyukat, és csak a jobbon keresztül lélegezzünk nyugodtan, szintén 20x, így a Pingala nádit erősítjük. Majd pihenjünk meg, ismét fókuszálva a változásokra.
A Nadi Sodana tisztítja a légutakat, és a mély légzés révén oxigénnel dúsítja a vért, edzi a légzőszerveket, kiegyensúlyozza az idegrendszert.
 
Kiegyensúlyozottságunk kulcsfontosságú immunrendszerünk, és boldog mindennapjaink szempontjából. Számtalan útja, módja van, hogy ezt elérjük. A középpontunkban levés, az örömteli belső nyugalom megtalálása biztos egész-ségi alapot is ad. Szeretteli megnyilvánulásaink visszajutnak hozzánk. Így a pozitív erők áramlása akadálytalan, és ez mintegy védőburokként erősíti immunrendszerünket is, és napfényessé  teszi mindennapjainkat.
 
Kívánok Nektek harmonikus tavaszváró napokat!
 
 
DUALITÁS-EGYSÉG - 2010 február - Annarózsa
 
Az utóbbi napokban rengeteg elgondolkoztató impulzus ért, és ezt esszenciálisan próbálom most átadni Nektek.
Olyan szűkebb és tágabb környezetben élünk, amit áthat a két pólus ellentéte. A kívül-belül, lennt-fennt, közel-távol, sekély-mély, egység-különállás, férfi-nő, Shiva-Shakti, stabil-áramló, apály-dagály, fehér-fekete, vonzás-taszítás, és még sorolhatnám...a két végpont egy hatalmas területet fog közre, a végtelen kombinációk terét. Mindannyian egy egyedi, különleges formában egyesítjük ezt a rengeteg energiaformációt...és pont ez az egyediség adja megismételhetetlen különbözőségünket. Ami csodálatos! Számomra a Jin és a Jang közismert rajza szemlélteti ezt legszebben. A pozitív pólusban is ott a pici ellentettség, a negatív pólusban is ott van, ezáltal válik teljessé. Két teljesség összefonódása csodás távlatokat nyit meg, miközben a felek különállóan is áramlóak és szabadok. 'Ami fenn Isten, az lenn a Szerelem' -olvastam nemrég, és teljesen együttérzek ezzel az állítással. És most nem kifejezetten a szerelem klasszikus ködére gondolok. A Szerelem energetikájának egy része a társkapcsolatban megélt gyönyörűség, de bővíthetjük a kört: a Szerelem az áradás, hinni magunkban, képesnek érezni magunkat mindenre, határtalan kreativitás és alkotás, az új dolgokra nyitás, mozgás, tánc, jóga, felszabadultság, termékenység, összekapcsolódás, de elvonulás is, közös élmények és feltöltődés, de egyéni folyamat is.
A születésnapomra egy tréninget kaptam ajándékba, és az ott megélt gyakorlatot szeretném, ha Ti is megismernétek: képzeljük el, mi lenne, ha a mellettünk ülő párunkat először látnánk. Nézzünk rá így! nem felidézve a régi képet, amikor beleszerettünk, hanem MOST - igazán, szeretettel nézzük őt kicsit, nézzük az arcát, a vonásait, a szeme csillogását! feledkezzünk bele....és érezzünk rá...mit érzünk? milyennek érezzük? érezzük benne az erőt, a lágyságot, az odaadást, a gyengédséget, a harmóniát, a tüzet?...bármit...negatívat is érezhetünk...és mondjuk el egymásnak, amit látunk...csodás ajándék ez egymásnak. És megsúgom Nektek, hogy ez egy TANTRA gyakorlat :)
Az egy-séghez önmagunkkal és a világgal a kulcsot most az önismeretben és az önfejlődésben látom. Az ebben rejlő öröm, de szomorúság is számomra értékes megtapasztalás. Úton lenni boldogság.
Örülnék neki, ha megosztanátok velem gondolataitokat, számotokra mit jelent az egy-ség fogalma...és milyen élményeitek kötődnek hozzá. Előre is köszönöm a bizalmat!
 
GYAKORLAT: VIPARITA KARANI ÁSZANA
vagy: lábat a falhoz helyzet. Szintén egy egyszerű, de szokatlan testelhelyezkedésről van szó, amit talán ösztönösen is gyakorolunk fáradt lábbal a nap végére, vagy kismamaként amikor lábaink kissé megdagadhatnak.
A gyakorlathoz szükséged lehet egy segédpárnára ( összehajtogatott takaró is jó) de anélkül is kivitelezhető. Keress egy szabad falfelületet a lakásban ( sokszor ez a legnehezebb :) ) ahol kényelmesen el tudsz helyezkedni, feküdj takarón vagy jógaszőnyegen. A derekadat a lehető legjobban told be a fal szögéhez, hogy a derekad es a lábaid ugyanúgy derékszöget zárjanak be, mint a fal. Fontos, hogy a derekad ne emelkedjen fel, told le vízszintbe, ha nem megy, jöhet a henger-takaró:) Kezeidet pihentesd magad mellett, és ha szükséges, fejed alá tegyél pici párnát. (sajnos a kép beszúrásával nem szimpatizált a yahoo....) 
Ha tudsz, érdemes legalább 10 percet eltölteni így. Kellemes zene, lágy fények segíthetik az ellazulást, de akár olvashatsz is! mivel a véráram iránya megfordul, a lábakból a fejbe áramlik, nő az arc (hölgyeknek szép bőr!), az agy vérellátása, az információk könnyebben beépülnek, akár ismételgethetjük szankalpánkat is így ellazultan, máris sokat tettünk magunkért, testi-lelki szinten! Ha már felfrissültél, gömbölyödj össze és így gyere ki a pozícióból, majd végezz előre-hátra ringatózást és macskapózt gerinced rugalmasságáért.
 
 
'Míg végzettel vívó férfi-erő vagy: 
a teremtés sétáló palotád. 
Míg verőfényt s vihart hordozva nő vagy: 
a mindenség hullámzó nászruhád.'
 
Weöres Sándor
  

Női energiák a jógában- 2010.március- Annarózsa

 
Nagy feladat most erről írnom Nektek, főleg, mert szeretném mindazt átadni, aminek megtapasztalása elején járok...és ez az út bármilyen hullámzó is, egyúttal mélyen elgondolkoztató, inspiráló és felszabadító is.
A szanszkrit Jóga szó egységet, egyesülést jelent, hétköznapi értelemben a test, a tudat és az érzelmek egyensúlyba hozását, illetve ezek harmonikus egységét, ezért is oly fontos, hogy beépítsük mindennapi életünkbe. Olyan módszer, ami hozzáfér az emberi test, a lélek és a szellem mélyrétegeihez. Célja, hogy az elme és az érzelmek lecsendesítése által, megszabadulva a felesleges zavaroktól és fájdalmaktól, létrejöjjön a test-szellem-lélek tökéletes egysége. Már ez is egy jó kiindulópont, és mindannyian talán ezt szeretnénk átélni, megtapasztalni, hogy milyen az, amikor tökéletes egy-ségben, és a jelent tudatosan átélve éljük életünket.
Számomra a Jóga ezen kívül elsődlegesen azt is jelenti: Kapcsolat. Kapcsolatban lenni - önmagammal, érzésekkel, gondolatokkal, testtudatossággal, mert ezeket az érzékeléseket elmélyíti a jóga gyakorlása. Mivel minden összefügg egymással, a fizikai összerendezettségem hatással van a lelki-szellemi megélésekre: tág teret nyit az önfejlődésnek a Jóga útja.
Nekünk, nőknek, rengeteg kibontakozásra van lehetőségünk, adottságunk. A kezdet: az elfogadás. Elfogadni női lényünket, ami teremtő, élet-hordozó, odaadó, szeretetteli és gyengéd, ölelő és eleven, intuitív és eredendően bölcs - misztikus és ősi erőnket, ciklusainkat, hullámzásainkat. Van lehetőségünk megélni ezek spirituális örökségét is, és egyre több eszközünk arra, hogy a 'zabolátlan természeti asszonyt' felébresszük magunkban, teret engedjünk neki lelkünkben. Lehet jógával, tánccal, énekkel, szerelemmel...vagy akár ezek és még sok más kombinációjával.
Női energiáink áramlóvá tételére a speciálisan kialakított női jógának sok gyakorlata van, ezek jó része a medence területére összpontosít. Ez a terület többszörösen is fontos: a gyönyör kapuja, az élet bölcsője és az önbizalmunk Napfonata is itt található, a kreatív vénuszi erőnk a petefészekben, befogadó Holdunk a méhünkben, és ott az összekapcsolódás mindenhol, a csodálatos ritmus, ahogy testünk jelez, ha figyelünk rá. A női jógán ön-tudatosságot is gyakorlunk, határaink észrevételét és tágítását, de elfogadását is. Női központunk energetizálása felébreszti erőnket, felszabadítja érzékeinket, érzékelésünket.  Így számomra a Jóga gyakorlata az a női ösvény, mely belső szabadságunk, az egészségesebb, örömtelibb és felszabadultabb, lelkesebb női életünk felé vezet bennünket.
Mi nők csodálatosak vagyunk! És ezt sokszor nem is tudatosítjuk magunkban. Női erőink
áradóak, hullámzásaink, Hold-napjaink, intuíciónk, ösztönösségünk, játékosságunk, teremtésünk és befogadásunk energiái sokféleképp teret kaphatnak. A táncot ezért is fontosnak tartom. Gyönyörű útja a felszabadulásnak, szenvedélyességünk megélésének, lágy, de mégis erős…kedvencem a NIA tánc, ami komplexen ötvöz magában sokféle technikát, szabad és könnyen koreografált táncot, tai-chit, jógát, harci elemeket, lazítást, összekapcsolódást, hihetetlen energetizáló és sokszínű tánc, testi lelki megújulást jelent!
Nőiségünk megélése kreativitásunkkal nagymértékben összefügg. A csakrák rendszerében a torokcsakra, a kommunikáció összekapcsolódik a szexcsakrával, ami szakrálcsakra néven is ismert, és ami egyes irányzatok szerint a petefészekben székel. És mennyi mindent jelent ez az elnevezés! Szakrál-szent. Minél felszabadultabbak vagyunk, és tisztában vagyunk magunkkal, elindulunk ezen az úton, egyre bátrabbak, merészébbek, játékosabbak, és élet-élvezőbbek leszünk, a kreatív ötleteinket jobban megvalósítjuk, női erőnknek teret engedünk, érzéseinket merjük kommunikálni…
A  jóga, a tánc, de bármely önismereti út elvezethet belső értékeink, a lelkünk mélyén őrzött női kincseink birodalmába és felébreszti a bennünk szunnyadó erőt-, de mi vagyunk azok, akik utat engedünk e belső folyamat kibontakozásának, a belső növekedésnek. Életünk problémáit, a nehézségeket és az azzal járó feszültségeket nem kerülhetjük ki, de megtanulhatjuk ezeket kezelni, így felfedezett kincseink nem csupán a magunk, hanem mások számára is ajándékok lesznek, mi több, mi magunk válunk ajándékká és ekkor feltárulnak előttünk női életünk spirituális vonatkozásai, feladatai, motívumai, öröksége is.
Örömteli utat kívánok minden Nőnek!